קונפליקטים הם חלק בלתי נמנע מכל מערכת יחסים קרובה, אך בגישה נכונה, הם יכולים להפוך לכלים לצמיחה אישית וזוגית. ובכן, כיצד מנהלים קונפליקטים בצורה בריאה שתורמת לקשר ולא פוגעת בו?
מערכת יחסים בריאה איננה מערכת נטולת חיכוכים. להפך, זוגות שחווים ויכוחים יודעים שגם בקשר אוהב עשויים לעלות מתחים וחילוקי דעות. עם זאת, הדרך שבה בני הזוג בוחרים להתמודד עם הקונפליקטים היא שמשפיעה באופן ישיר על איכות היחסים. כדי להפוך ריבים למנוף לצמיחה, חשוב להבין מהן הדרכים הנכונות לנהל קונפליקטים בזוגיות.
ראשית אנחנו צריכים להכיר במניעים של הצד השני, להבין מה עומד מאחורי הקונפליקט ולנסות להבין ממה הוא נובע, הירי כל קונפליקט נובע מסיבות רגשיות עמוקות כמו הרצון להרגיש מוערך, תחושת חוסר ביטחון או צורך בחופש, אבל במקום להתמקד בהתנהגויות השטחיות (מה נאמר או נעשה), כדאי לשאול את עצמנו מה עומד מאחורי הדברים? האם יש כאן צורך שלא מקבל מענה? הכרה ברבדים העמוקים של הקונפליקט עשויה לשנות את נקודת המבט ולהוביל לשיחה עמוקה ומקרבת יותר.
במהלך קונפליקט, קל להיסחף ולהתמקד במה שלא עובד או בטעויות שהצד השני עשה, אך הגישה הפתוחה ביותר היא הקשבה פעילה, ולכן ההמלצה, נסו להעניק לבן או בת הזוג את תשומת הלב המלאה, להבין את דבריהם לפני שאתם משיבים ולהביע אמפתיה גם אם אינכם מסכימים עם הדברים. כי הרי להקשיב באמת כולל לא רק לשמוע את המילים, אלא גם להבחין ברגשות ובניואנסים. שפת גוף, טון דיבור ומבט עיניים – כולם מרכיבים חשובים בהבנת התחושות שעומדות מאחורי המילים.
להתמקד בבעיה ולא באדם
הטחת האשמות או העלאת טענות על תכונות אישיות פוגעות בקשר ופעמים רבות יובילו להסלמה. לכן, מומלץ להימנע מביטויים כמו "אתה תמיד…" או "את אף פעם לא…". במקום זאת, התמקדו במצב עצמו ובאיך שהוא משפיע עליכם באופן אישי. לדוגמה, "כשזה קורה, אני מרגיש/ה…" – דרך כזו מאפשרת לבן הזוג להבין את תחושותיכם מבלי לחוש מותקף.
וגם כאשר ישנם מקרים שבהם המתח עולה במהלך הקונפליקט ותחושת השליטה הולכת לאיבוד. במקרה כזה, הפסקה יכולה להיות כלי מצוין. זו אינה בריחה מהבעיה אלא החלטה מודעת לקחת זמן כדי להירגע ולחשוב בבהירות. הפסקות מאפשרות לכל אחד מבני הזוג לחזור לשיחה מתוך רוגע ופרספקטיבה מאוזנת יותר.
ובהמשך לכך הצורך לקיים שיח מכבד כמו יכולת הבחירה של כל אחד מבני הזוג לבחור במילים מחזקות, כוחן של מילים אינו מוטל בספק. בתקופות של מתח, המילים בהן אנו בוחרים יכולות לשנות את כיוון השיחה, לטוב ולרע. מילים כנות ומכבדות יכולות להרגיע גם את הרגעים המורכבים ביותר. דיבור רגוע ומילים נעימות, גם בתוך סערת רגשות, מבהירים לצד השני שאתם כאן מתוך אהבה ורצון לפתור את הקושי יחד.
לסיכום
הקונפליקט לא יושלם באמת עד שבני הזוג יגיעו לסגירת מעגל. יש חשיבות רבה להשלמת השיח בהחלטות מעשיות לעתיד, למשל: הבנה אילו שינויים יש לבצע כדי למנוע את הקונפליקט הבא, מה צריך לשפר בהתנהלות היומיומית ומה יכול לתרום ליחסים. המטרה אינה למצוא "מנצח" אלא להגיע למסקנות משותפות שמועילות לקשר כולו.
בסופו של דבר, כל קונפליקט יכול להיות שיעור. נסו לבחון כיצד אפשר להפיק ממנו תובנות שיעזרו למערכת היחסים להתפתח. זהו תהליך מתמשך של למידה, שבו כל קונפליקט מציע הזדמנות לשיפור התקשורת ולהבנת הצרכים האישיים. זוגות שמצליחים לראות קונפליקטים כמרחב לשינוי ושיפור מגיעים פעמים רבות לרמות קרבה והבנה חדשות.