ניהול קונפליקטים בזוגיות: כיצד לשמור על כבוד הדדי בזמן מחלוקות

נובמבר 11, 2024

נפתח באמירה נחרצת ונאמר כי לא כל קונפליקט הוא שלילי!

בכל זוגיות ישנם חילוקי דעות וקונפליקטים. השאלה היא לא האם יהיו מחלוקות – אלא כיצד נבחר לנהל אותן. במקרים רבים, קונפליקט עשוי להוות קרש קפיצה לצמיחה אישית וזוגית אם הוא מנוהל בצורה בריאה. במאמר זה נעסוק במרכיבי התקשורת שמאפשרים לנהל עימותים בצורה שמכבדת את שני בני הזוג ומחזקת את הקשר.

מחלוקות הן חלק טבעי ממערכות יחסים ומופיעות בשל מגוון סיבות – דעות שונות, סגנונות תקשורת, רצונות וצרכים מתנגשים. לכל אדם יש רקע, ערכים ותפיסות חיים משלו, ובזוגיות מתגלה לעיתים קרובות שהשוני הזה דורש עבודה משותפת כדי להגיע להבנה הדדית.

ישנם כמה דרכים איך לנהל מחלוקות בצורה מכבדת הראשונה שבהם שכשמתעורר קונפליקט, כדאי למקד את הדיון בבעיה ולא במאפייני האישיות של בן/בת הזוג. דוגמה לכך היא במקום לומר "אתה אף פעם לא מקשיב לי", אפשר להתמקד בבעיה ולומר אולי בנוסח הזה "כשאנחנו מדברים על נושא מסוים, אני מרגישה שלא תמיד אני נשמעת".

הקשבה אמפתית מאפשרת לבני הזוג להבין את תחושותיו של האחר בלי להפריע ובלי לשפוט, זוהי הקשבה שמעידה על כבוד ומביאה לשיח שממנו נובע אמון, כדי להקשיב באופן כזה, ניתן להשתמש במשפטים שמשקפים את מה שנאמר, כמו: "אני מבינה שאת מרגישה ש…". כמובן שבחירה מודעת של מילים במהלך מחלוקת משפיעה רבות על טיב השיחה. במקום להשתמש במילים נוקבות או להעלות את הטון, כדאי לשמור על טון רגוע ונעים. הדיבור הרגוע משדר לבן הזוג שגם בזמן קונפליקט יש מחויבות לשמירה על כבודו.

אך לעיתים, ישנם רגעים במחלוקת שבהם הרגשות מציפים וקשה להמשיך בשיחה עניינית. עצירה זמנית היא כלי מועיל שמאפשר לכל אחד מבני הזוג להתאוורר ולשוב לשיחה ממקום רגוע יותר. מומלץ להגדיר זמן לחזרה לשיח כדי שהשיחה תוכל להמשיך ולא תסתיים בתחושת אי-השלמה, חלק מהותי בניהול מחלוקות הוא הנכונות להגיע לפשרה. לעיתים קרובות, כל אחד מבני הזוג מחזיק בנקודת מבטו, אך גם גמישות וקבלה של נקודת המבט של האחר תורמות לפתרון שמקובל על שניהם.

אבל, גם בזמן מחלוקת, חשוב לזכור שהמטרה היא לחזק את הקשר ולא לשבור אותו. שמירה על תחושת השותפות תורמת לכך שכל אחד מבני הזוג ירגיש שיש לו מרחב לבטא את עצמו בלי לחשוש משיפוטיות או פגיעה.

מה קורה אחרי קונפליקט?

ניהול מחלוקת בצורה בריאה אינו מסתיים בסיומה של השיחה. לאחר קונפליקט, חשוב להראות אחד לשני שאנו מעריכים את ההשקעה בשיחה המכבדת. אפשר לעשות זאת באמצעות מחווה קטנה או אמירה שמראה שההערכה והאהבה לא פחתו בעקבות המחלוקת. הדבר מבסס את התחושה שגם אחרי אי-הסכמות, בני הזוג מחויבים זה לזה ולזוגיות.

לסיכום: קונפליקטים כמנוע לצמיחה

ניהול קונפליקטים הוא מיומנות נרכשת שמשלבת מודעות עצמית, כבוד ותקשורת מכילה. כאשר בני זוג מקיימים מחלוקות מתוך מקום של כבוד הדדי, הקשר יכול לצמוח ולהתחזק. מחלוקות שמנוהלות ברגישות וברצון להבנה מעמיקה מגלות רבדים חדשים באישיותם של בני הזוג ומחזקות את הקשר באופן שמבטיח קרבה אמיתית ואמון לאורך זמן.

מאמרים נוספים

זוגיות

שם המחבר: אביאל נריה

הילד שבי

ש הבדל בין ילד למבוגר. ילד זקוק לסיוע בוויסות הרגשות שלו. הוא עלול לחוש רגשות...

זוגיות

שם המחבר: אביאל נריה

תודעת הבית: הבחירה שמעצבת את הזוגיות והחיים

הם עמדו ודיברו בחצר בית הכנסת, יום שישי בצהריים בערך בשתיים, שני גברים. שניהם לא...

זוגיות

שם המחבר: רחמים חיימוב

מסגור מחדש

פתיח כל משבר שפוקד את חיינו מציב בפנינו שינויים ואתגרים לא מעטים ולא קלים. פעמים...

עגלת הקניות שלך
התחילו להקליד את שם המוצר...
חנות
מוצרים שאהבתי
0 items עגלה
החשבון שלי
לחצו כאן ליעוץ דיסקרטית
יעוץ דיסקרטי
🔍 מתלבטים? צריכים הכוונה מקצועית? אנחנו כאן בשבילכם💡
ייעוץ אישי, דיסקרטי ללא התחייבות.